Nieuws

Diploma’s biologisch tuinieren 1 december 2018

De basiscursus ecologisch moestuinieren, Voor het 5e jaar in Etten-Leur met succes verzorgd.

Afgelopen donderdagavond 29 november heeft wethouder Kees van Aert van de gemeente Etten-Leur in ontmoetingscentrum de Linde een certificaat als bewijs van deelname uitgereikt aan 14 deelnemers van de basiscursus ecologisch moestuinieren. Deze cursus werd al weer voor het vijfde jaar in Etten-Leur gegeven. Deze keer werd de cursus georganiseerd vanuit de wijk Centrum-Oost door de vrijwilligers van de Samentuin Van Gogh in samenwerking met de afdeling West- Brabant van VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren. De cursus is gegeven door Antoon Lambregts. Hij is behalve wijkbewoner en vrijwilliger van de Samentuin ook lesgever en praktijkbegeleider van VELT. Na afloop van de cursus die bestaat uit 4 lessen van elk 2,5 uur, moeten deelnemers over voldoende (theoretische) kennis beschikken om een eigen biologische/ ecologische moestuin te beginnen. Maar ook mensen die al ervaring hebben met moestuinieren kunnen de nodige extra kennis tijdens deze cursus opsteken.

Dat er wederom net als de 4 jaren hiervoor zoveel deelnemers waren is een goed teken. Blijkbaar groeit ook bij de burgers van Etten-Leur steeds meer het besef dat op een milieuvriendelijke wijze groenten en fruit telen belangrijk is. Gezonde voeding is een grondrecht voor elke burger. Maar toch heeft niet iedereen daar gelijke toegang toe. Onwetendheid en/of financiële beperkingen bepalen voor velen wat wel en niet op de tafel terechtkomt. Over het algemeen zijn biologische groenten in de winkel duurder, omdat het arbeidsproces veel intensiever is. Een Samentuin en ecologisch moestuinieren bieden hier een antwoord op: iedereen die wil, kan zelf gezonde groenten en fruit kweken, tegen een democratische prijs.

De Samentuin van Gogh is nu nog gelegen op de hoek van de Lambertusstraat en de Anna van Berchemlaan in de wijk Centrum-Oost in Etten-Leur. Vrijwilligers beheren de tuin samen op ecologische wijze reeds vanaf 2014. Ook het educatieve aspect krijgt hier een plaats : kinderen van de Vincent van Gogh school participeren ook in deze tuin. Bovendien is de Samentuin een plek, waar mensen met elkaar op een informele wijze leren over natuur, voeding, samenwerken en tuinieren.

Amarant, de eigenaar van de grond waar de Samentuin van Gogh is gelegen heeft nieuwbouwplannen voor de plek waar de tuin nu nog is gelegen. De vrijwilligers die de Samentuin beheren, hebben in verband daarmee te horen gekregen, dat ze waarschijnlijk in 2019 voor het laatst hier nog een heel seizoen terecht kunnen. Daarom zijn ze nu op zoek naar een nieuwe plek binnen de wijk. Daarbij is hun oog al heel snel gevallen op het Oderkerk park. Dit is namelijk binnen de wijk Centrum- Oost volgens hen de meest ideale plek voor deze Samentuin.

Antoon Lambregts, 1 december 2018.> Terug naar nieuwsoverzicht